Menu

Fysiotherapie bij COPD

COPD is een longziekte waarbij uw longen zijn beschadigd. U hebt minder zuurstof en ademen is moeilijker. Hierdoor hebt u minder energie. Normale dingen zoals traplopen, boodschappen doen of uzelf aankleden kunnen lastig zijn. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte).

COPD is een verzamelnaam voor:

  • Chronische bronchitis: bij chronische bronchitis zijn de bronchiën langdurig ontstoken. Als de bronchiën ontstoken en/of geïnfecteerd zijn, wordt er overtollig slijm aangemaakt. Hierdoor wordt de luchtstroom in en uit de longen beperkt, wat leidt tot overmatig hoesten en moeite met ademhalen.
  • Longemfyseem: bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in uw bloed komt. En dat u uw afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt. Hierdoor kunt u het benauwd krijgen.

Behandeling
Voldoende bewegen en trainen is voor mensen met longaandoeningen noodzakelijk. Vooral de mate van inspanning is erg belangrijk en moet gedoseerd plaatsvinden. Wanneer u dit doet onder begeleiding van één van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten, weet u zeker dat u de training op een goede manier uitvoert.

De behandeling zorgt ervoor dat uw spieren sterker worden en dat u uw uithoudingsvermogen behoudt of zelfs verbetert. Ook ademhalings- en hoesttechnieken komen aan bod. Zo raakt u minder snel vermoeid, herstelt u sneller na een infectie en voelt u zich minder benauwd.

Uw zorgvraag is ons uitgangspunt. Er zijn dan ook verschillende mogelijkheden voor een behandeling. Dit is afhankelijk van uw klachten en het doel dat u voor ogen heeft. U kunt bij ons terecht voor:

  • Eenmalig beweegadvies
  • Reactivatie
  • Nazorgprogramma 

Samen gaan we voor meer lucht!